tiistai 4. lokakuuta 2016

Moniääninen sisarsarja

Virolainen kirjailija Imbi Paju arvosteli Hesarissa (24.9.) suomalaisia puhumattomuudesta:” Ei keskustella, ei argumentoida, ollaan kuin ei oltaisikaan, koska vaikeneminen on viisautta.”  Viittaus liittyi suomalaiseen keskustelukulttuuriin ja sen ohuuteen. Pitäisikö meidän opetella keskustelemaan? Eikös kaikki sitten osaakaan puhua? Kalkatellaan niitä näitä pässinpäitä, mutta ei oikeasti mitään. Tai ollaan kuin ei oltaisikaan, vaikka pitäisi puhua. Ja lisää puhua, jotta ei jämähdettäisi puhumattomien asioiden alle.
Aino-Maija Metsolan Napakettu (2010) kuvastaa
ehkä meitä suomalaisia  tiukasti kääriytyneenä
häntänsä ympärille.


Pelko tulla väärinymmärretyksi voi estää. Tai välttelemme puhumista, koska voimme saada aikaan pikku riidan. Voimme mokata ja joutua  toisten silmissä huonoon valoon. Vähättelemme: ”Äh, turhaa alkaa selittelemään, ei toinen ymmärrä kuitenkaan.”

Ehkä olemme pohjimmiltamme vain laiskoja selvittämään, mitä keskustelun toinen osapuoli edes tarkoittaa. Samalla pitäisi miettiä, mitä mieltä itse on. Aina ei huvita olla mitään mieltä tai vaikka huvittaisi, ei vaan ole mitään sanottavaa. Ja jos sattuukin olemaan jotain mieltä, niin miten sen sanoa niin, että viesti menee varmasti perille. Mitä sanavalintoja käyttäisi? Missä äänensävyssä? Tyylilajissa? Millaisten eleiden ja ilmeiden, asentojen saattelemana? Vai heittääkö vaan sammakon suustaan, ja tutkii toisen reaktioita, mihin suuntaan sammakko suusta juuri loikkasi. Siirtää siis sujuvasti vastuun kuulijalle.

Pitäisi kai hankkia vähän uudempia puhumisen oppaita...
Meidän sisarten perheessä on ollut aina paljon puhetta. Emme ole sillä lailla koskaan olleet juuri puhumattomuuden piirissä, jos ei lasketa niitä hämmennyksen hiljaisia hetkiä, kun kukaan ei enää ymmärrä, mistä alun perin puhe lähti liikkeelle. Silloin vaihdetaan sujuvasti toiseen aiheeseen. Kun naisvoittoinen perheemme kokoontuu, isästä on tullut vuosien mittaan entistä hiljaisempi mies. Isä vastailee oikeastaan enää vaan kysymyksiin. Yksi isä-ääni naisäänisyyden sarjassa.

Perheessämme on kehittynyt vitsi tästä kuuluisasta toissijaisen puheen dialogista, joka menee esimerkiksi tähän tapaan: -Kattokaa, tuolla tiellä pyöräilee mies, joka kannattelee päätä kainalossaan! – Oho, minnehän se on menossa? – Mikä pyörämerkki sillä on? –Ai kellä? – No sillä miehellä.. - Kuka siellä oikein menee? – Onko se mies? - Häh? Kuka, missä?

Kaikkihan osaavat puhua,  niinhän se oli? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti